Minden, amit az albérlet biztosításáról tudni érdemes

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sajnos a természeti jelenségek és a betörők nem kivételeznek még az albérlőkkel sem.

A legtöbb albérlőben fel sem merül a lakásbiztosítás gondolata, hiszen – általában a szülői otthonból kikerülve – még nem foglalkoztak a lakással kapcsolatos pénzügyekkel. Ez legtöbbször nem is probléma, mivel a főbérlő már szerződést kötött az ingatlanra, továbbá a tulajdonában álló ingóságokra. Azonban ha az albérlő szerez be néhány, a lakástulajdonos biztosításában nem szereplő, nagyobb értékű tárgyat, és nincs saját biztosítása, bizony pórul járhat.

Mindenképpen legyen bérleti szerződés

Már az elején szögezzük le, hogy a bérleti szerződés megkötése elengedhetetlen. A főbérlő nemcsak az adóhatóság ellen hívja ki a sorsot, de még a biztosító sem fogja kifizetni az albérlő okozott kárt a lakásban, továbbá az albérlő sem köthet ingóságaira biztosítást, ha nem tudja papírral igazolni lakhatását.

Ha a tulajdonos még nem kötött lakásbiztosítást az ingatlanra, lehetőség van arra, hogy maga az albérlő válassza ki a számára megfelelőbb konstrukciót. Bizonyos biztosítók rendelkeznek is kifejezetten albérlőknek szánt termékekkel. Azonban mielőtt még az albérlő megkötné a lakásbiztosítást, fontos a főbérlő beleegyezését kérnie, a biztosítás szerződésbe rögzítésről nem is beszélve.

Az albérlő is köthet biztosítást

Ne feledkezzünk meg a kiegészítő biztosításokról sem: ha az albérlő hajlamos a csapokat nyitva hagyni, vagy megfeledkezni a konyhában már fél órája készülő rántottáról, akkor egy jó biztosítással bizony számtalan kellemetlenségtől kímélheti meg magát mindkét fél.

Az is előfordulhat, hogy a főbérlő már előre gondoskodott ingatlana és saját tulajdonában levő ingóságai (hűtő, mosógép, TV stb.) biztonságáról. Ha az albérlő más, nagyobb értékű eszközökkel bővítené átmeneti lakását (pl. számítógép, mosogatógép), nem árt a tulajdonos nevére kötött biztosításon túl még a saját ingóságokat is bebiztosítani. Elég csupán a lakásban található, tulajdonunkban levő tárgyakat bejelenteni, azok bizonylatát megőrizni, valamint lefényképezni őket.

Az albérlet rengeteg odafigyeléssel és feladattal jár. Óvjuk úgy állagát, mint ahogy azt a saját tulajdonosa tenné – és biztosan nem lesz probléma!