Az albérlet valóban pénzkidobás?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az albérlet néhányak számára mumus téma, hiszen manapság a többség inkább a lakáshitel törlesztését preferálja.

Az albérletekkel kapcsolatos félelmeink eloszlatására következzen néhány tanács:

Rövid távon az albérleti díj nem kidobott pénz

Ha nem lett meg az elég pont a kollégiumhoz, vagy éppen ideiglenes munka miatt kell távol tartózkodni otthonunktól, az albérlet a legjobb megoldás, ami csak az eszünkbe juthat. Kaució és bérleti díj ide-oda, ilyen esetekben a plusz költségekkel amúgy is számolnunk kell.

Hosszabb távon a lakáshitel felvétele éri meg

Azonban hosszútávon mindenképpen a hitelfelvétel éri meg a legjobban.

A főbérlő nem csak házisárkány lehet

Sokan már csak a főbérlő személye miatt nem gondolnak különösebben az albérletben való életvitelre. Ez részben jogos is: nem kellemes az a tudat, hogy egy „ismeretlen” bármikor beléphet a személyes életterünkbe.

Albérlet keresésekor nem csupán otthont keresünk, hanem megfelelő főbérlőt is

A legtöbb ilyen típusú főbérlőt már az első találkozás alkalmával is ki lehet szúrni. Ügyesen válasszunk, hiszen később a főbérlővel való kapcsolat jelentősen megkönnyítheti (vagy éppen megnehezítheti) az életünket.

Míg egy szőrszálhasogatóbb főbérlő a távozáskor a kaució összegét is lenyúlhatja mindenféle hibára fogva, egy segítőkész főbérlő – persze csak ha valóban óvjuk lakásának állagát – akár még a bérleti díj összegéből is engedhet.

A szerződés fontossága

Sok főbérlő tartózkodik a bérleti szerződés megkötésétől, hogy megóvják magukat az adózás okozta terhektől. Azonban ha albérlőként biztosra akarunk menni, nem érdemes elállnunk a szerződéstől: így nem vagyunk annyira kitéve a főbérlő szeszélyeinek, azaz nem kell egyik pillanatról a másikra kiköltöznünk a bérleményből, távozáskor visszakaphatjuk a teljes kaució árát (amennyiben persze nem okoztuk esetleges kárt), és persze - nem utolsósorban - rögzíthetjük a mindenkori fizetendő bérleti összeget.

Bérleti szerződést minden esetben érdemes kötni

Summa summarum: csak olyan albérletbe érdemes költöznünk, ahol a főbérlő beleegyezik a bérleti szerződés megírásába. A szerződőknek később is figyelembe kell venniük mindazon szabályokat és esetleges követeléseket, amelyek a szerződésbe foglaltattak.