Amit a lakásbiztosításról mindenkinek tudni kell

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Elég egy kis figyelmetlenség vagy feledékenység: odaég az olaj, eláztatnak felülről, lángra kap a felügyelet nélkül hagyott mécses, és már kész is a baj.

A lakásbiztosítás nem védi meg a lakást ezektől, de gyógyír, ha egyszercsak beüt a ménkű.

A lakásbiztosítási szerződés részletesen taglalja azokat az alapvető káreseteket, amelyek bekövetkezése esetén a biztosító helytáll:

  • Vihar
  • Jégeső
  • Villámcsapás
  • Árvíz
  • Tűz és robbanás
  • Földrengés
  • Kőomlás
  • Földcsuszamlás

Számunkra és lakásunkra releváns szempontok alapján döntsük biztosításunkról

Ezeken kívül természetesen akkor is fizet a biztosító, amennyiben a biztosított vagy más személy okoz saját magának vagy másnak kárt. Ld. a nyitva felejtett kádcsap vagy kádszélről “leugró” mosógépszennyvízcső tipikus esetét. Bővebb információ erről a biztosítástípusról. »

Egyes káreseményeknél kizárólag akkor fizet a biztosító, ha a biztosított eleget tett bizonyos kármegelőzési lépéseknek. Pl. betöréses lopásnál előfordulhat, hogy nem fizet a biztosító, ha nincs a biztosítási feltételekben előírt biztonsági ajtó, riasztóberendezés vagy ablakrács felszerelve.

Ha garázs híján kocsinkkal kénytelenek vagyunk közterületen parkolni, akkor érdemes olyan biztosítást kötni, amelyik fedezi a viharban leszakadó ágak, kidőlő fák vagy jégverés okozta jelentős károkat.

A lakásbiztosítás káreseményeinek körébe nem csak a fenti klasszikus károk rendezése tartozik, hanem olyanok is, mint például a kulcsok elvesztése utáni zárcsere, vagy például az új bicikli, ha ellopnák a régit.

Lakáscélú hitel esetén kötelező biztosítást kötni

Érdemes aszerint választani biztosítót és biztosítást, ami a legnagyobb eséllyel bekövetkezhet a szerződő életvitele mellett. Fenti példánknál maradva, aki nem rendelkezik kerékpárral, annak nem fontos a biciklilopás elleni kártérítés, ellenben jól jöhet a kulcselhagyás utáni zárcsere.

A lakáshoz érdemes lehet felelősségbiztosítást is kötni, főleg az emeleten élőknek, akik esetleg eláztathatják az alattuk lakókat vagy éppen bezúzhatják a pont alattuk parkoló autó szélvédőjét egy erkélyükről leeső cserepes virággal.

Tanácsos, ha a figyelmünk nem csak az ingatlan bebiztosítására, hanem az ingóságokéra is kiterjed. A bútorok, műszaki, informatikai berendezések, ékszerek ma már akár a lakás értékének jó részét is kitehetik. Több, mint kellemetlen, amikor egy lakástüzet ugyan gyorsan eloltanak a tűzoltók, de mégis minden megsemmisül a mindent átjáró füst és korom miatt.

A lakásbiztosítás szerződését mindkét félnek jogában áll módosítani

Ma már léteznek olyan lakásbiztosítási konstrukciók is, amelyben bebiztosíthatjuk magunkat pl. mobiltelefon elvesztésével vagy ellopásával szemben.

Nem vagyunk elég figyelmesek, ha nem törődünk a biztosított vagyontárgyak, ill. magának az ingatlan biztosítási értékének fenntartásával. Jó esetben lakásunk, házunk értéke idővel nem csökken, hanem nő, a növekedés ütemét a biztosításnak is követnie kell (indexálás), hogy elkerüljük az alulbiztosítást.

Túlbiztosítani sem érdemes azt értékeinket, hiszen a biztosító úgyis a tényleges érték alapján fogja megtéríteni a kárunkat.